Familieweekend juni 2011

18 en 19 juni 2011

Het familie weekend werd dit jaar gehouden in de provincie Groningen. We hebben gekeken naar dingen die voor “jong en oud” goed te doen waren.

Lammerburen
Lammerburen
De Uilenboerderij
De Uilenboerderij

Wandelen
Wandelen

Akkerbouw
Akkerbouw

Veeteelt
Veeteelt

Een rustige omgeving
Een rustige omgeving

Pieterburen
Pieterburen

Als verzamelpunt hadden we “Hotel Aduard” te Aduard gekozen. Een goed aan te rijden Hotel met volop mogelijkheden en goede kamers. Gezellige eigenaresse (Mw. Kingma) met zoon en personeel. Na de gezellige ontvangst met koffie/thee en diverse “Grunninger” koeken was het tijd om even bij te praten, de kamers op te zoeken waarna we om ca. 12.00 uur een uitstekende lunch voorgeschoteld kregen. Tijdens de lunch werd de jaarlijkse vergadering gehouden, waarin werd stil gestaan bij de gezondheidstoestand van Marian en Toet, maar ook het recentelijk overlijden van Jaap werd hier gememoreerd. Helaas is echter kortgeleden (24 april jl) ook Marian overleden. Hierna werd door Rob het “dag- programma” uitgelegd en was er een info-bord waarop tijden en routes stonden voor de 1e en de 2e dag. Ook werden we voorgesteld aan onze vaste Hotel gastvrouw “Loes”. Een gezellige Friese vrouw waar je alles aan kon vragen en niets te veel was om te regelen.

Goed de 1e dag stond in het teken van fietsen naar een “uilen” boerderij in het buurtschap Lammerburen, een kleine 12 km verderop. Deze boerderij – gelegen aan het Reitdiep in het “middag-Humsterland” – is een plaats waar elk jaar diverse steenuilen komen wonen en broeden. De eigenaar (fam. Haack) kon ons met woord en beeld alles uitleggen over de steenuil maar ook over andere vogels en vlinders die daar te zien waren en leven. Er was echter een groot probleem……al de door ons gereserveerde fietsen werden niet gebruikt omdat het die middag ZO vreselijk regende dat besloten werd om per auto deze rit af te leggen. De fietsen handelaar vond dat we de fietsen wel erg schoon hadden achter gelaten……..tja.! Jammer van de diverse fietsroutes, die varieerden van 12 tot 35 km. Maar altijd goed voor een volgende keer nietwaar?

Na de uitleg op de uilen boerderij was het tijd om op eigen gelegenheid terug te reizen naar het Hotel, opfrissen enz. en borrelen in afwachting van het warme buffet wat gepresenteerd zal worden. Er werd een uitstekend en zeer uitgebreid buffet neergezet door het Hotel met voor elk wat wils en voor de allerkleinste (maar ook sommige wat oudere heb ik gezien) werd een grote schaal met frietjes en snacks geserveerd. Gezellig napraten en borrelen maakte deze avond compleet.

De volgende dag gingen we- na het ontbijt- naar Pieterburen; naar de zeehonden crèche van Mw. Lenie ‘t Hart. Daar hebben we oa een film bekijken, een uitleg gekregen over de zeehonden “op ’t wad” van een deskundige. Dat deed hij leuk en haalde er ook wat kinderen bij om zijn verhaal te onderstrepen. Ook konden we – enkele kinderen – kijken bij de adoptie zeehond van de Gratama’s, zoals u weet werd hij “Graatje” genoemd. Zie ook mijn schrijven van 21-2-2012 waarin ik schreef over de vrijlating van Graatje. Ook hier gold dat het weer niet alles was, wel beter dan de 18e maar toch….

Hierna gingen sommige naar huis en anderen – nog een kleine 50 personen – werden in Sauwerd bij Mieke en Rob aan huis verwacht om van de lunch te genieten. Mieke en Ronald hadden zelf de catering in beheer en dat verliep uitstekend. Top dus! Groninger mosterdsoep, kippensoep alsmede diverse soorten brood/broodjes met zelfgemaakt ( heet geloof ik tegenwoordig “huisgemaakte”) salades enz. enz. was er om de inwendige mens te voorzien van en voor een gevulde terugreis.

Nadien hebben we – uiteraard namens u allen – de fam. Haack en Kingma enorm bedankt (en voorzien van een kleine attentie) voor hun bijdrage aan ons Gratama-weekend.

Groeten uit Grunn, Rob.

Voor de andere verslagen zie Bijeenkomst