Lustrumweekend in Harlingen juni 2005

Op zaterdagochtend 18 juni verzamelde de iedereen zich op de kade van de haven in Harlingen. De familieleden die al een nacht in het hotel hadden doorgebracht kwamen rustig aangelopen terwijl de overigen druk op zoek waren naar een parkeerplaats tussen alle Oerol-gangers. Bij deze bijzondere jubileumeditie van het familieweekend was zelfs familie uit Amerika aanwezig. De hemel werd inmiddels steeds blauwer en de zon steeds stralender. De enige reden voor onrust was het feit dat er geen wind stond, maar gelukkig bleek de Iselmar ook over een motor te bezitten naast het zeil.

Weinig wind, hard werken

Nadat de koffie ingeschonken was en het suikerbrood aangebroken, kozen we het ruime sop in de richting van Makkum. Na de Lorentzsluizen te zijn gepasseerd in de afsluitdijk kwamen we op het IJsselmeer. Door de windstilte hoefde niet gevreesd te worden voor zeeziekte, wat tijdens de lunch goed uitkwam. Na de lunch kon er verkoeling en/of vertier worden gezocht in Makkum waar een uurtje werd aangelegd. Nadat iedereen weer aan boord gekomen was, werd het hele gezelschap uitgenodigd om onderdeks te gaan voor de algemene ledenvergadering. Alle formaliteiten werden snel afgerond waarna er bovendeks aan de borrel kon worden begonnen.

Groepsfoto
Seerp Gratama

Na de Lorentzsluizen weer te zijn gepasseerd heeft de familie nog manmoedige pogingen ondernomen om terug naar Harlingen te zeilen met de inmiddels opgestoken wind. Helaas kwam die uit een ongunstige richting en moest ook het laatste stuk van de tocht op de motor worden gevaren. Na de behouden thuiskomst is het gehele gezelschap naar het hotel ‘’t Heerenlogement’ gegaan. Na op het terras van de avondzon genoten te hebben, ging het gezelschap naar binnen voor het diner. Als toetje na de maaltijd heeft Seerp Gratama (Seerp-Baarn) nog een verkorte versie voorgedragen van de lezing over Gratama’s en Aardewerk die hij enkele dagen ervoor had gegeven voor de Otema-Kingma Stichting. Na de (anti-)climax, Gratama’s waren inderdaad meester-tichelaars maar bakten alleen maar dakpannen in plaats van het beroemde glei-aardewerk, werd hem, als eerste voorzitter van de vereniging in 1985, het jubileumglas aangeboden door Jonas de huidige voorzitter.

De zondag werd in alle rust begonnen met het ontbijt. Hierna toog het hele gezelschap naar het Hannemahuis waar wij een rondleiding kregen langs de nieuwe tentoonstelling over Fries aardewerk. Nadat in de schitterende tuin van het museum van de koffie was genoten, nam iedereen afscheid.

Hugo Gratama van Andel

Voor de andere verslagen: Bijeenkomst