Familie-weekend in Drimmelen

13-14 juni 2009

Op een zonnige zaterdag troffen we elkaar in Drimmelen aan de rand van de Biesbosch. Na op het terras iedereen begroet te hebben en bijgepraat te zijn, was het tijd voor de lunch.

Onze boot in de Biesbosch
De boot

De eendenkooi
De eendenkooi

Hoempa Band
Brabantse Gezelligheid

Lunch bij Evert en Loes
Lunch bij Evert en Loes

Hierna gingen we aan boort van onze eigen boot. We tuften genoeglijk door allengs kleinere kreekjes, tot we aan land gingen op een eiland. Een plek waar je alleen per boot kunt komen. Hier gingen we onder leiding van een gids naar een eendenkooi. Ons werd precies uitgelegd hoe het werkt en waarom het er zo uitziet.

De gids vertelde beeldend over het leven van een kooiker en van de rietsnijders die hier vroeger onder erbarmelijke omstandigheden woonden. Verder kregen we uitleg over de ontwikkeling van het gebied door het teruggeven van weilanden aan de natuur. Voor het bevorderen van de biodiversiteit is nog nodig dat de sluizen in het Haringvliet op een kier gaan, zodat de getijdenwerking enigszins hersteld wordt. Dit ligt helaas nog moeilijk bij de boeren.

Aan het eind van de dag verzamelden we in Hotel het Trefpunt voor een welverdiende borrel op het terras. Maar wie schetst onze verbazing toen er een vrachtauto kwam voorrijden, waarin zich een complete Brabantse Hoempaband bleek te bevinden die vlak voor onze neus zeer luidruchtig van start ging! Ja, dat vinden ze daar “gezellig”. Wij zijn naar binnen gevlucht omdat we geen woord meer met elkaar konden wisselen. Binnen kregen we een eenvoudig diner en tussendoor hebben we vergaderd.

De volgende dag zouden we onder leiding van een natuurgids een wandeling gaan maken in de bossen. Het weer was echter dramatisch omgeslagen en ook de gids kwam niet opdagen. In de stromende regen hebben Hugo, Anna, Gilian, Benjamin en Anet toen zelf maar een korte wandeling gemaakt.

Hierna hebben we ons snel naar Evert en Loes in Teteringen begeven, waar we van koffie en lekkere hapjes konden genieten. Het regende nog steeds, zodat de nieuw-aangebouwde serre zijn goede diensten bewees. Aldus gelaafd en uitgebreid bijgekletst konden we terugkijken op weer een zeer geslaagd Gratama-evenement.

Anet Nierstrasz-Gratama

Voor andere verslagen: Bijeenkomst