Familieweekend 2000

Ontvangst met koffie Diner Hotel Oldeberkoop Jacobine en Trudeke De kinderschare

Door het grote aantal inschrijvingen vooraf (drieënzestig), kon de familiedag niet anders dan een succes worden. De Waalborg was weer gastvrij ter beschikking gesteld door Wolter en Gerie. Dankzij het heerlijke weer kon men buiten de draad van vorig jaar weer oppakken of met elkaar kennis maken, want er was ook nieuwe aanhang (het zogenaamde a.s. “schoonvee”) meegekomen alsmede enkele zeer jonge telgen. Ook was er ruimschoots aandacht voor de restauratieve aanpassingen aan de Waalborg, het vroegere onderkomen van professor Seerp Gratama. Voor de sportleven was er de Olympische heren hockey finale die door Nederland gewonnen werd. Na de koffie en tijdens de lunch werd er vergaderd op de oude koeienmelkplaats. Voorzitter Helenus loodste de vergadering snel naar het hoogtepunt, te weten de uitreiking van het jubileumboek van de Stichting door een terecht geëmotioneerde Seerp.

Hierna verscheepte het gezelschap zich weer naar Friesland, naar Oldeberkoop, waar het knusse Hotel Lunia ons onderdak bood; de meeste althans want het hotel was niet op zo’n grote schare berekend. De saamhorigheid van de familie was goed: enkele gezinnen togen zonder gemor naar de woonwagens. Na het “inchecken” ging een groep per kano over de Linde, een andere per fiets door de omgeving en de kleinsten naar de kinderboerderij. Een kleine delegatie heeft zelfs vanuit Roderwolde het Groninger Museum bezocht. De Gratama’s konden zich na afloop weer verenigen op het terras voor het hotel, waar de kleinsten al druk aan het tekenen waren.

Terwijl de jonge moeders, onder het toezicht van de jonge Oma’s de kinderdisch begeleidden kon de rest zich verder verpozen tijdens de borrel.

De hotelheer herschikte de eetzalen tot een mooie familie-dinerruimte. Tijdens het diner ging nog een beterschapwenskaart rond voor Zwaan Gratama-Ziegler die voor het eerst verstek had moeten laten gaan. De kaart kwam pas twee maanden later aan omdat de secretaris hem te goed had opgeborgen! De eerste dag werd afgesloten met een drankje op het terras waarbij de stipendiumtrekkers zich van hun beste kant lieten zien. De volgende dag kon ieder na het gezamenlijke ontbijt weer zelf een programma samenstellen: wandeling naar de kaasboerderij, tennis, etc., en ging het gezelschap weer druppelsgewijs uit elkaar. Vastgesteld kan in ieder geval worden dat de Vereniging aan haar functie voldoet.

Jan Willem Christiaan

Voor de andere verslagen: Bijeenkomst